.... καλή μας από-δραση !!!

.....και η σιωπή εσιώπησε ...απόλυτη σιγή ! Στις ράγες του τετραδίου γλυστρούν θρυματισμένες λέξεις , φράσεις , συν-ταξιδιώτες ακολουθούν τα ρινίσματα μολυβιού ! Λέξεις φράσεις βαγόνια που γεύονται τις διαθέσεις της γραφίδας ! ....Καθώς οι ράγες του τετραδίου ξεδιπλώνουν το περιεχόμενό τους περι-συλλέγουν συν-επιβάτες... ανταμώνουν επικοινωνούν ...αόρατη κλωστη αφήνεται στην μύτη του μολυβιού και αποδρά άλλοτε από το μικρόφωνο του ραδιοφώνου και άλλοτε από την περιπέτεια της γραφής ......!!!
------ Πως γίνεται να βαραίνεις τόσο
μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας ??
Κλείνω το δάκρυ μου σε μια κόλα χαρτί
με την υγρή στάμπα του φτιάχνω την δική μου
γεωγραφία
το δικό μου νησί
την δική μου χώρα
τον δικό μου τόπο !!
Ναι αυτό ! -------
...από την χειροποίητη εκδοση .... Ημιθανή κεραμίδια .. ! κυρ...σαμ...

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2009

..ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ;;;

....Σε πρώτη ανάγνωση του ερωτήματος η αλήθεια εμφωλεύει στην πράξη. Απο ποιά οπτική γωνία προσεγγίζει κανείς το θέατρο;;;
Για τον σκεπτόμενο άνθρωπο καλλιτέχνη δημιουργό προέχουν σημεία που άπτονται με την επικοινωνία , επαφή , εμπιστοσύνη , καλλιέργεια φαντασίας , ευαισθησίας .
Βεβαια τα σημεία αυτά υφαίνονται με πράξη θεατρική (οχι αυτοσκοπός παράσταση αν και ο καρπός των συναντήσεων καταλήγει σε οργανωμένη παράσταση )
η οποία πράξη θεατρική εχει απόλυτη ανάγκη , την σεμνότητα , το ηθος , την άσκηση , την αναζήτηση . Συνήθως το πέρασμα από την δημιουργικότητα στην δημιουργία αφήνει ανεξίτηλα γόνιμα ιχνη , αναδεικνύει αξίες βαθυά ανθρώπινες , δίνει προβάδισμα στην φαντασία , αποδομεί το ΕΓΩ ενισχύει και εμπλουτίζει το ΕΜΕΙΣ καλλιεργεί την ευαισθησία , βαθαίνει την επικοινωνία και ισχυροποιεί την εμπιστοσύνη.
Επίσης "καθαρίζει" το τοπίο από δεινοπαθήματα , εναλλακτική φυσιογνωμία ( βεντετισμούς κ.λ.π. ) κυρίως εισάγει την ομάδα στην κατανόηση του τι σημαίνει στο θέατρο αυτο που λέμε " ...δουλεύω μαζί με τούς άλλους ..". Οι ερασιτέχνες που ειναι δοσμένοι στην υπόθεση θεάτρου και φιλτράρονται στο πέρασμα από την δημιουργικότητα στην δημιουργία μπορεί να τους λείπει ισως η τεχνική πλην όμως τους περισσεύει το πάθος για έκφραση και διαρκή αναζήτηση.
Πολλές φορές η αθωότητα τους μετατρέπει το κείμενο σε ολοζώντανο πορτρέτο ανθρώπινων συμπεριφορών , σε μια ζεστή θεατρική εμπειρία. Σαφώς δεν έχουν επιτήδευση , αλλά εδώ επιτρέψτε μου να δανειστώ την ρήση της Φωτεινής Τσαλίκογλου¨: ".. η επιτήδευση ειναι ο θάνατος της δημιουργίας..."
.....κυριάκος σάμιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: