.... καλή μας από-δραση !!!

.....και η σιωπή εσιώπησε ...απόλυτη σιγή ! Στις ράγες του τετραδίου γλυστρούν θρυματισμένες λέξεις , φράσεις , συν-ταξιδιώτες ακολουθούν τα ρινίσματα μολυβιού ! Λέξεις φράσεις βαγόνια που γεύονται τις διαθέσεις της γραφίδας ! ....Καθώς οι ράγες του τετραδίου ξεδιπλώνουν το περιεχόμενό τους περι-συλλέγουν συν-επιβάτες... ανταμώνουν επικοινωνούν ...αόρατη κλωστη αφήνεται στην μύτη του μολυβιού και αποδρά άλλοτε από το μικρόφωνο του ραδιοφώνου και άλλοτε από την περιπέτεια της γραφής ......!!!
....... καλή μας από-δραση !!!

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2009

..ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ;;;

....Σε πρώτη ανάγνωση του ερωτήματος η αλήθεια εμφωλεύει στην πράξη. Απο ποιά οπτική γωνία προσεγγίζει κανείς το θέατρο;;;
Για τον σκεπτόμενο άνθρωπο καλλιτέχνη δημιουργό προέχουν σημεία που άπτονται με την επικοινωνία , επαφή , εμπιστοσύνη , καλλιέργεια φαντασίας , ευαισθησίας .
Βεβαια τα σημεία αυτά υφαίνονται με πράξη θεατρική (οχι αυτοσκοπός παράσταση αν και ο καρπός των συναντήσεων καταλήγει σε οργανωμένη παράσταση )
η οποία πράξη θεατρική εχει απόλυτη ανάγκη , την σεμνότητα , το ηθος , την άσκηση , την αναζήτηση . Συνήθως το πέρασμα από την δημιουργικότητα στην δημιουργία αφήνει ανεξίτηλα γόνιμα ιχνη , αναδεικνύει αξίες βαθυά ανθρώπινες , δίνει προβάδισμα στην φαντασία , αποδομεί το ΕΓΩ ενισχύει και εμπλουτίζει το ΕΜΕΙΣ καλλιεργεί την ευαισθησία , βαθαίνει την επικοινωνία και ισχυροποιεί την εμπιστοσύνη.
Επίσης "καθαρίζει" το τοπίο από δεινοπαθήματα , εναλλακτική φυσιογνωμία ( βεντετισμούς κ.λ.π. ) κυρίως εισάγει την ομάδα στην κατανόηση του τι σημαίνει στο θέατρο αυτο που λέμε " ...δουλεύω μαζί με τούς άλλους ..". Οι ερασιτέχνες που ειναι δοσμένοι στην υπόθεση θεάτρου και φιλτράρονται στο πέρασμα από την δημιουργικότητα στην δημιουργία μπορεί να τους λείπει ισως η τεχνική πλην όμως τους περισσεύει το πάθος για έκφραση και διαρκή αναζήτηση.
Πολλές φορές η αθωότητα τους μετατρέπει το κείμενο σε ολοζώντανο πορτρέτο ανθρώπινων συμπεριφορών , σε μια ζεστή θεατρική εμπειρία. Σαφώς δεν έχουν επιτήδευση , αλλά εδώ επιτρέψτε μου να δανειστώ την ρήση της Φωτεινής Τσαλίκογλου¨: ".. η επιτήδευση ειναι ο θάνατος της δημιουργίας..."
.....κυριάκος σάμιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: