Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

.. Τέχνη εντός με θέα το ..έξω ...! Θέατρο στην φυλακή .. !!!







  Ο  ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ   Ιάκωβου Καμπανέλλη 






Ο  ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ  Ιάκωβου Καμπανέλλη 






   ΤΟ  ΚΟΥΤΙ  ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ  Στηβεν  Μπην  

Σκίτσα  Γ. Μπ.



 ΤΟ  ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ  Στηβεν Μπην   

Σκίτσα  Γ. Μπ. 
   

      Αυτοσχεδιασμοί -- δρώμενα 

       Σκίτσα  Γ.  Μπ.




      ΤΟ  ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ  Στηβεν  Μπην 




   Σκίτσα  Γ. Μπ.


    Δημιουργική γραφή
   


       ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ
















    Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ  Ιάκωβου Καμπανέλλη 
 ¨Όχι  αυτή η Τρίτη  δεν είναι όπως οι άλλες . 
Μπορεί  ο ήλιος  να έχει περάσει τον μισό θόλο τ ουρανού , και οι ακτίνες του να σπέρνουν  την θέρμη τους .
  Μπορεί  τ  αυτοκίνητα  να διασχίζουν την άσφαλτο με ιλιγγιώδη  ταχύτητα ροκανίζοντας  χρόνο και απόσταση που ενώνει  το Ναύπλιο με το ΄Αργος .
  Μπορεί τα βλέμματα των ανθρώπων  να προσπερνούν  φευγαλέα το σημείο όπου  δεσπόζει  η μεγάλη βραδυφλεγής  σε  κίνηση  συρόμενη πόρτα  η  αλλιώς  αποκαλούμενη   πύλη εισόδου .. ! 
Μπορεί  η πινακίδα  ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΙΡΥΝΘΑΣ  να προσελκύει  την αδιάφορη και συνήθως ανορθόγραφη  ανάγνωση  των περαστικών . 
Μπορεί να συμβαίνουν  σε ανάλογη  διαβάθμιση  όλα  αυτά , αλλά αυτή η Τρίτη   έχει κάτι το διαφορετικό . 
   Είναι αλήθεια  πως στην  φυλακή  και το λίγο ακόμη  και το απειροελάχιστο  έχει βαρύνουσα  σημασία . Θα έλεγα  βαρύνουσα διάρκεια .  Τα δευτερόλεπτα , τα λεπτά , η ώρα , γενικά ο χρόνος  έχει αλλιώτικο μέτρο ανάγνωσης .  
  ¨Όχι  αυτή η Τρίτη  ( 28 Μαΐου )  δεν είναι όπως τις άλλες .   Το πέρασμα μου στο αρχιφυλακείο , ο απαραίτητος έλεγχος , και το βλέμμα μου  πέφτει  στο πίσω  μέρος της τζαμαρίας . Η άκρη  των ματιών μου  συλλαμβάνει ταχτοποιημένα  αντικείμενα  του φροντιστηρίου της παράστασης μας.  Πορτρέτα  με ανάλογα στηρίγματα , τραπεζάκι με κόκκινο τραπεζομάντιλο . Λάμψη ικανοποίησης τυλίγει το πρόσωπο μου . ¨Όπως  και ότι είχα ζητήσει , προφορικώς και γραπτώς ..  Εύγε  στην Δ/ντρια κ. Ευαγγελία Κατερίνη και στην κοινωνική λειτουργό κ. Εφη Γεραμάνη  για την φροντίδα ..   Ανακουφισμένος  προχωρώ μαζί με τον  Ανδρέα και την Μαρία  προς τα ενδότερα .  Σαν προέκταση  της ανακούφισης  μου έρχεται  να προστεθεί  η εικόνα του Κ.Κ.  Πίσω από την  βαριά σιδερένια πόρτα που οδηγεί στο προαύλιο εσωτερικό χώρο  των φυλακών  , ζωντανός πίνακας .  Αμίλητος . Μ ένα πλατύ χαμόγελο  βουτηγμένος στην  κουστουμιά του με την γραβάτα του ν  ανεμίζει ανάλογα στις διαθέσεις του αγέρα . ¨Όρθιος  ασάλευτος κρατώντας στα χέρια του τα χαρτιά του ρόλου του .  Ο Κ.Κ.  στέκει περιμένοντας  , και όπως τον βλέπω θαρρείς  πως καθρεφτιζόταν εκεί στην γωνία  όπου πορτρέτα , τραπεζάκι  και λοιπά αντικείμενα  , προάγγελοι  του τι θ ακολουθήσει  σε λίγο επί σκηνής .  
    Πως να χωρέσει  το πολύ  στο ... <<..σε  λίγο .. >>     Όμως   στην φυλακή ακόμη και το λίγο έχει βαρύνουσα διάρκεια .  
  ¨Όχι  αυτή η Τρίτη  στην αίθουσα των εκδηλώσεων  το από- γιομα  αποκτά  διαφορετικό χρώμα .  Ανασύνταξη των πάγκων , διαρρύθμιση του χώρου , τοποθέτηση αντικειμένων στη σκηνή , δοκιμή της μουσικής .  Μυρωδιά θεάτρου  μαγνητίζει την αμηχανία , την περιέργεια των κρατούμενων .  Διακόπτουν προσωρινά  τον προαυλισμό τους , πλησιάζουν  τα μεγάλα παράθυρα  και ανασηκώνοντας το σώμα τους , πατώντας  στις μύτες των ποδιών τους  παρατηρούν  τις προετοιμασίες  στην σκηνή .  Σε λίγο καταφθάνουν και οι λιγοστοί φίλοι μας .  Η παρουσία της έξω κοινωνίας  τροφοδοτεί  μ ενέργεια  σπάει  το γκρίζο  σύννεφο  και δίνει χώρο  στην ηλιαχτίδα .  Αυτό ήταν  !  Λίγο αλλά ταυτόχρονα άφθονο  !  Καινούργια πρόσωπα .. καινούργιος αγέρας .. ! 
    Σε  δευτερόλεπτα  η αίθουσα  κατακλύζεται  από αναρριχώμενο ψίθυρο  !  Έως  ότου  ο  Κ. Κ.  ο ηθοποιός μας  από έγκλειστος της φυλακής  μεταμορφωθεί  σ  έγκλειστος της τέχνης .. !   Η  παράσταση  αρχίζει ... !
   Την ίδια στιγμή  έξω τ αυτοκίνητα  διασχίζουν  την άσφαλτο  με ιλιγγιώδη ταχύτητα , και οι άνθρωποι  συνεχίζουν  να προσπερνούν  φευγαλέα  την πινακίδα ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΙΡΥΝΘΑΣ ....
    ¨Όχι  ! Αυτή η Τρίτη δεν ήταν σαν τις άλλες ... ! 
                                                       κυρ  ... σαμ ..

               ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 

    Τεχνική στήριξη : Ανδρέας Μανούχος -- Μαρία Μπακάλη ( ηχογραφήσεις ) ... θερμά  σας ευχαριστούμε ...

Υπό μορφή θεατρικού αναλογίου  , στον ρόλο του Δημάρχου  ο Κ.Κ.  Πολύτιμη συμβολή και συμμετοχή στο  εικαστικό μέρος ( ζωγραφική - σκίτσο )  του καλλιτέχνη  Γ. Μπ.
    Στην ομάδα συμμετείχαν κατά καιρούς  : Κ.Κ. -- Γ.Μ.-- Θ.Κ.--Γ.Π. -- Π.Μ.-- Α.Δ.-- Κ.Δ. -- Κ.Δ.Μ.-- Π.Δ.  ...  Σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ  για την συμμετοχή σας .  Όπως επίσης ευχαριστώ και συγχαίρω  θερμά την Δ/ντρια των φυλακών κ. Ευαγγελία Κατερίνη , την Κοινωνική λειτουργό  κ. Έφη Γεραμάνη  για την γόνιμη συνεργασία μας .  Ευχαριστώ θερμά  την κ. ¨Άλκηστις Κοντογιάννη  συντονίστρια των προγραμμάτων στις φυλακές ... !     
                                                           κυρ...  σαμ ...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: