Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Θεατρική απόδραση σε δύο πράξεις -- Τέχνη ΜΕΣΑ με θέα το ΕΞΩ !

 

           Έγκλειστο φεγγάρι  στον ουράνιο θόλο των φυλακών Τίρυνθας και Ναυπλίου . Σειρά 18 βιβλίων  από τις εκδόσεις ΄Άπαρσις


 

  .. Κι  όσο να πεις  άλλη ενέργεια  άλλη  ζέση  αποκτούν  οι λέξεις και τα ρυμουλκούμενα  νοήματα τους  , όταν λούζονται  με το φως που εκπέμπει  ένα  ΕΓΚΛΕΙΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ .

Πόσο μάλλον  όταν αυτό  γλιστρά μέσα από τις σιδερένιες πόρτες , τα αγκυλωτά συρματοπλέγματα , σπέρνοντας  διαλείμματα  διαφυγής , έκφρασης , παιχνιδιού, επικοινωνίας , επαφής , και εν τέλει  πνευματικής απόδρασης .  Τέχνη ΜΕΣΑ  με ΘΕΑ το ΕΞΩ .

.

Υπό το φως του φεγγαριού δεκαοχτώ βιβλία  ( Εκδόσεις ΑΠΑΡΣΙΣ )  στις σελίδες των οποίων  αποτυπώνονται  τα χνάρια του Μεταπτυχιακού  προγράμματος  του  Τ.Θ.Σ.  της Σχολής Καλών τεχνών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου .

Νιώθω  ευγνώμων  κι ευχαριστώ  την    κ. Άλκηστις Κοντογιάννη  Ομότιμη  καθηγήτρια  Τ.Θ.Σ. Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και υπεύθυνη προγραμμάτων στις φυλακές , για την εκ νέου  < είσοδο > μου στις Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας , καθώς και για  τα προλεγόμενα  του βιβλίου .

  

                 Θεατρική  απόδραση σε δύο πράξεις .

 

 

             Πρόλογος

 

Στα βιβλία της σειράς  ΄Έγκλειστο  φεγγάρι  καταγράφεται  τόσο το θεωρητικό , όσο και το πρακτικό  μέρος μαθημάτων  του προγράμματος  που εφαρμόστηκε  στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης  Τίρυνθας  και στο κατάστημα  Κράτησης  Ναυπλίου .

    Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  διαφοροποιείται από  άλλα , καθώς έχει πρωτεύοντα  στόχο την ανάπτυξη  δεξιοτήτων  ζωής  για την επανένταξη των εγκλείστων . Επίσης  διαμορφώνεται  από τις προσφερόμενες  επιστημονικές  επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες  των εθελοντών  σε σχέση με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των εγκλείστων .

  Το  βιβλίο αυτό  ήταν το πρώτο μιας σειράς 18 βιβλίων , που σχεδιάστηκε από τον εκδοτικό οίκο << ΄Άπαρσις >>, συγκεκριμένα  από τον εκδότη Γιώργο  Ευσταθίου  και  τη σύμβουλο – συγγραφέα  Κατερίνα Θανοπούλου . Ανάμεσα στους εκπαιδευτές - εθελοντές , ο Κυριάκος Σάμιος  αισθάνθηκε  εδώ και χρόνια  την αναγκαιότητα  να καταγράψει  αυτά που συνέβαιναν κάθε Τρίτη  απόγευμα  στην τάξη της αγροτικής φυλακής και στον ίδιο. Αυτά τα κείμενα  προέρχονται  από την εμπειρία  της διδασκαλίας του  στο ΄Αγροτικό Κατάστημα  Κράτησης  Τίρυνθας . Συγγραφέας  δεν είναι μόνο ο Κυριάκος , αλλά και οι έγκλειστοι . Στο σύνολο της εργασίας του αναδύθηκε  ένα γλαφυρό  ποιητικό ημερολόγιο , σύνθεση  της θεατρικής του διδασκαλίας , της ποιητικής  τέχνης  και των υπαρξιακών  αναζητήσεων  του συγγραφέα . Θεωρίες και βιβλιογραφία  θα ήταν  ανώφελα  μέσα στην τόση  αλήθεια στιγμών, που μέσω του γραπτού λόγου  του συγγραφέα  ακούγονται  η ανάσα και ο πόνος του έγκλειστου .       

    ΄Αλκηστις Κοντογίαννη  

 Ομότιμη καθηγήτρια  Τ.Θ.Σ. Πανεπιστημίου Πελοποννήσου  και υπεύθυνη προγραμμάτων  στις φυλακές ..




                               

 

Η σειρά θα κυκλοφορήσει  στα κεντρικά  βιβλιοπωλεία  και απευθείας  από τις  εκδόσεις  ΄Άπαρσις  Στις  23 Νοεμβρίου 

  Ακαδημίας 76 , 10678 Αθήνα 

τηλεφ. 2155155600 /  6945929902  







ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

Το πρώτο φως της ζωής μου το λούστηκα 23 Σεπτέμβρη του 1954  στην  Κωμόπολη Αργολίδας   την  Νέα Κίο . Προσφυγικός  τόπος  που σημάδεψε την παιδική ηλικία μου , με τα παιχνίδια στις αλάνες , και  στις λασπωμένες αυλές . Τα γυμνασιακά μου χρόνια υπό την χουντική επιτήρηση τραυμάτισαν την εφηβεία   με ότι αυτό συνεπάγεται . Ακολουθώ  την πεπατημένη των εξετάσεων και περνώ στην ΑΣΕΤΕΜ /ΣΕΛΕΤΕ . Έτσι βρίσκομαι στην Αθήνα  παρακολουθώντας την σχολή ενώ παράλληλα  η εσωτερική μου ανάγκη και η ζωή με ξεβράζει  επί σκηνής σε εργαστήρια θεατρικά  και σε ταξίδια επί χάρτου .  Μετά από δέκα περίπου χρόνια  διαμονής στην Αθήνα , το 1986  επιστρέφω   για εργασία στην  Λαϊκή Επιμόρφωση  ΝΕΛΕ Αργολίδας . Δημιουργική εποχή και ευκαιρία  εμπλουτισμού γνώσεων και εμπειριών . Οι στοχασμοί μου βρίσκουν απάγκιο και ανατροφοδοτούνται  με σεμινάρια κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου , βιωματικά θεατρικά εργαστήρια , περιφερειακά θεατρικά σεμινάρια επιμόρφωσης επιμορφωτών και σεμινάρια για κοινωνικές ευάλωτες  ομάδες  ( Φυλακές , Τσιγγάνοι) των Γ.Γ.Λ.Ε. – ΝΕΛΕ.  Πορεύομαι θεατρικά  ως στέλεχος και συντονιστής  ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων , έχοντας σκηνοθετήσει αρκετά θεατρικά έργα . Εκ πεποιθήσεως υπηρέτησα και υπηρετώ  το κοινωνικό θέατρο ( Θέατρο στην φυλακή , Τσιγγάνοι , ΚΑΠΗ , πληθυσμιακές ομάδες  απομακρυσμένων  περιοχών ). ένθερμος υποστηρικτής του γραπτού λόγου  συχνά  πατώ στην μύτη του μολυβιού  και αφήνω τις σκέψεις μου να αποδρομούν  άλλοτε  από μικρόφωνο του ραδιοφώνου( ΡΩΓΜΗ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ , ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΙΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΟ , ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΜΕ ΡΑΓΕΣ ) και άλλοτε από την περιπέτεια γραφής( Θεατρικά έργα το ΦΡΑΓΜΑ και το ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ – ανέκδοτα -  ΗΜΙΘΑΝΗ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ  χειροποίητη έκδοση ) .  Δεν καπνίζω μήτε  με ενοχλούν οι καπνίζοντες . Μου αρέσει ο περίπατος με το σκυλάκι μας  τον Περού , μου χαλαρώνει την σκέψη και δίνει χώρο στην δημιουργία . Δραστηριοποιούμαι  στο Ναύπλιο  και τούτη την στιγμή συντονίζω το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ – ΘΕΑΤΡΟΔΡΟΜΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ  .    Ταξίδια επί χάρτου  βρίσκονται στο  μπλοκ μου  

Τετράδιο με ράγες   https://kyriakossamios.blogspot.com    χαρά μου η περιπλάνηση σας .!

                                                                 Κυριάκος  Σάμιος

                                                             Συντονιστής – Σκηνοθέτης



Δεν υπάρχουν σχόλια: