Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Η μόνη έγνοια τους το .... μήλο .. !

 

               Η  μόνη  έγνοια τους  το  … μήλο .. !

 

                         

Το βλέμμα μου διατρέχει  σκαλοπάτι- σκαλοπάτι  το εύρος της φωτογραφίας .

 <<…  Σχολικόν  ενθύμιον  ,έτος  1963-1964 >>.

  Αναμνηστική στιγμή  Δημοτικού Σχολείου Νέας Κίου .

 Καθώς ξεμπλέκω το νήμα του χρόνου  οι  διαφαινόμενοι  κόμποι  λειτουργούν σαν μεταστατικοί όγκοι  και αλλάζουν σημεία .

    Ωστόσο με νηφαλιότητα  επιστρατεύω  εναπομείναντα αντικλείδια  κοινώς λεγόμενα αντίδοτα  γεγονός που βοηθά  την   μίξη με αρκετή τρυφεράδα και γλυκύτητα  .

   ΄Αφθονη παιδική  αθωότητα  όπως επίσης και η άγνοια κινδύνου σε ότι αφορά στα μελλούμενα της  ζωής μας  ζωγραφισμένη στα πρόσωπά …

   Φαίνεται πως Ο Μίμης και η Λόλα  μας έκρυβαν αρκετά μυστικά . Η μόνη έγνοια τους το μήλο .. !!!

  Ο μεταλλικός ήχος του χειροκίνητου κουδουνιού –προπομπός έναρξης η λήξης διαλλείματος -  μπερδεύεται  στην σκέψη μου με το ποδοβολητό  των ηρώων του Αναγνωστικού μας, η σκιά  του Μίμη της Λόλας  της ¨Άννας , και όλης της παρέας , που πάσχιζαν  να μας γνωρίσουν  έννοιες , νοήματα , κοινωνικές πινελιές και  καθημερινές δράσεις .

 Το σχολείο μας στο κέντρο  και όσο να πεις  προνομιούχα  η θέση του  ξύλινου θρανίου δίπλα στο παράθυρο .  Το  βλέμμα ασυναίσθητα  έτρεχε .  Διέσχιζε την τεράστια  άπλα  και δια μέσου της λεωφόρου  έφθανε  μέχρι την παραλία …

Πολλές φορές σκόνταφτε στις ιστορικές  παράγκες  οι οποίες  ήταν παρατεταγμένες  αντικριστά ένθεν και κακείθεν  της λεωφόρου  .  Παράγκες λουσμένες από τον ιδρώτα των γιαγιάδων και των παππούδων μας    ποτισμένες με καρτερικότητα και  αντοχή  στα στοιχεία της φύσης .

        ΣΧΟΛΙΚΟΝ  ΕΝΘΥΜΙΟΝ

        ΕΤΟΣ  1963-1964

      ΔΗΜΟΤΙΚΟ  ΣΧΟΛΕΙΟ  ΝΕΑΣ  ΚΙΟΥ


   Στα πιο κοντινά πλάνα κυριαρχούσαν  οι φωνές των γειτόνων  και τα περάσματα από το τεράστιο προαύλιο του σχολείου μας ..

    Κορυφαία στιγμή  η χιλιοειπωμένη κασέτα  του καλοσυνάτου  γυρολόγου  , όπου με το μικρό κλειστό αυτοκίνητο  ο μεν ίδιος  δήλωνε  φωναχτά  την παρουσία του  και το περιεχόμενο της  πραμάτειας του , το δε  κασετόφωνο  δια μέσου μεγαφώνου  διαλαλούσε μέσω τραγουδιών  βαριεστημένα πλέον καημούς  είτε για χωρισμούς  είτε  για αποχωρισμούς είτε για   καφτούς έρωτες ..

    Ξεμπλέκω το νήμα του χρόνου  το οποίο νήμα  θαρρείς πως δεν διαφέρει  από εκείνο του  αναρριχητή  , καθώς οι κόμποι ανά διαστήματα   προσφέρονται στο κράτημα  και αυτό με την σειρά του βοηθά στο  να φθάσω  το …μήλο . !

Ναι! Εκείνο το μήλο ! Το  μήλο των ηρώων του αναγνωστικού μας .. ! Του Μίμη και της Λόλας !

   Ωστόσο το βλέμμα μου δακρυσμένο  διατρέχει  και απορροφά  την αύρα της φωτογραφίας  αλλά και την θλίψη που πηγάζει από τα .. …κενά ξύλινα θρανία ! Κάποιοι φίλοι  βιάστηκαν να φύγουν για τα  άστρα  !

Τραβώ την κουρτίνα  , ανοίγω το παράθυρο  και για  απόντες  και παρόντες  αφήνω την σκέψη μου  και την  αγκαλιά μου !

                                                         κυρ .. σαμ 

2 σχόλια:

ΒΑΣΙΛΗΣ Π. ΤΡΑΪΦΟΡΟΣ είπε...

Τι αναμνήσεις ξυπνάς με την γλαφυρή γραφίδα σου Κυριάκο...
Πόσο με έκανες να ΄΄μυρίσω ΄΄ το ξυσμένο μολύβι και το ξεχασμένο, από την προηγούμενη ημέρα, χαλασμένο μήλο στην δερμάτινη σάκα μου...
Πολλά συγχαρητήρια .
Βασίλης Π. Τραϊφόρος

Κυριάκος Σάμιος είπε...


Ευχαριστώ Βασίλη !
Χαίρομαι για την περιπλάνηση σου και τα θερμά σου λόγια . Η γνώμη σου έχει βαρύτητα για μένα .. ! Να είσαι καλά και ...καλή αντάμωση !