Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

΄Ηρωας... Αντι-ήρωας .... Ηρω(δ)ίνη ... !!!

                                                                                                         

                Δημοσιεύθηκε :  https://enfo.gr/mb2785                                                                                            



Στη σελίδα των ηρώων, οι ηρωικοί αντίλογοι όπως και να τοποθετηθούν, βαραίνουν  περισσότερο τον ηρωισμό του εκκολαπτόμενου συγγραφέα. Ο άνθρωπός μας λοιπόν, προσπαθεί να βρεί την κατάλληλη λέξη, πρόταση, φράση για να ξεκινήσει μια ηρωική  είσοδο στη διαφαινόμενη σκέψη του. Βέβαια στο σχολείο, του είχε μείνει στη μνήμη η  έξοδος του Μεσολογγίου, που ήταν πραγματικά ηρωική. Χωρίς χάσιμο χρόνου αρχίζει να εναποθέτει και να ξεδιπλώνει την ιδέα - σκέψη του πάνω σε μια καθόλα συνεργάσιμη λευκή κόλα χαρτιού!

Κάπως έτσι το ταξίδι επί χάρτου ξεκινά! Όμως λίγες αράδες πιο κάτω, φαίνεται πως ένα φάλτσο βοριαδάκι προκαλεί ανα-ταραχή, ανα-κατάταξη, ανα-τροπή! Στιγμιαίο καιρικό  φαινόμενο; Ίσως. Από το απρόβλεπτο εμφύσημα προκύπτουν ανα-θυμιάσεις των λέξεων  με συνέπεια τη δημιουργία σύγχυσης και αμφιβολίας στον ανα-γνώστη. Η άλλη άποψη,  αναγκαίο καλό, αναδύεται και πλανάται στον ορίζοντα.

Εν μέσω νεφών, ο ήρωας μας, αφουγκράζεται τα βήματα και την παρουσία του αντι-ήρωα και άλλοτε δημιουργεί συνθήκες συνύπαρξης και άλλοτε καλλιεργεί αόρατα σημεία που 'μπλοκάρουν' την συν-λειτουργία.

Στο ηρωικό αυτό πεδίο υπάρχουν διαφορετικοί κόσμοι με συγκρούσεις και ρήγματα, με ένα ποταμό αμφισβητήσεων, ένα στροβίλισμα που κορυφώνεται με την ηρωική δίνη της άλαλης εποχής.

Είναι διαπιστωμένο πια και χιλιοειπωμένο πως η εικόνα εισβάλλει ακάλεστη και στην πιο  απόκρυφη πτυχή της ζωής μας. Ο λόγος, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ασάλευτος όπως  και το ανθρώπινο είδος... εμείς! Ήρωες και πρότυπα κατά το δοκούν της αριθμολατρείας, πελατειακής συμπεριφοράς. Τα πλοκάμια της ποσοτικοποίησης σφίγγουν για τα καλά, το κυνήγι της καριέρας, ο πρωταθλητισμός, έχει μπει σε όλα τα επίπεδα ανθρωπίνων σχέσεων, οι σφοδρές αμφισβητήσεις κυοφορούν την ηρωική δίνη, διόλου άμοιρη της ηρω(δ)ίνης!

Ε, ναί λοιπόν! Το τρίπτυχο  ήρωας - αντι-ήρωας - ηρω(δ)ίνη ανακυκλώνεται, τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από την καθημερινή μας πρακτική. Συμπεριφορές, δραστηριότητες, όπου κάθε μια έχει και τη δική της αιτία και αφορμή.

Ας σταθούμε μπρος στον καθρέφτη των αιτίων, νηφάλιοι πια, εμείς που πυκνά συχνά   διεκδικούμε το αλάθητο, και ας αναρωτηθούμε με ποιο τρόπο και σε ποιο βαθμό συμμετέχουμε ή ακόμη συναινούμε με την σιωπή μας στον ανακυκλούμενο αυτόν 'βίο', που κάνει την ζωή μας α-βίωτη, ενισχύει τη σκοτο-δίνη και μας εμπλέκει σε μια ατμόσφαιρα  ηρω(δ)ίνης!

Ε, ναί λοιπόν, κατά πως λέει προσφιλής θεατρική ατάκα κλόουν, 'κύριοι, ας σοβαρευτούμε και να αρχίσουμε τα αστεία'.

                                .... κυρ  ... σαμ ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: