Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Αφιέρωμα στον Μιχάλη Τραίτση .. Πέρα από τις φυλακές !


 

 

 

Πέρα από τις φυλακές : θέατρο--  συνάντηση – αφιέρωμα στον Μιχάλη Τραϊτση   κι ένα αντάμωμα  ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩ  από έναν ηθοποιό πρώην έγκλειστο .

 

Είναι  κάποια απογεύματα που ο  χαρακτηρισμός  χρήσιμα αποδεικνύεται λειψός  ώστε να αποτυπωθεί   το μέγεθος της αξίας του περιεχομένου τους .

Είναι κάποια απογεύματα  που επιφυλάσσουν όμορφες εκπλήξεις .. Να  .. Όπως ένας τεράστιος ήλιος λίγο πριν την καθιερωμένη βουτιά του  διακτινίζει  χρώματα  στον ουράνιο θόλο , κάπως έτσι  εισβάλλει  στον χώρο του αμφιθεάτρου της Φιλοσοφικής Σχολής Εθνικού  Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου  Αθηνών .

Διάσπαρτες ακτίνες  φεγγίζουν  κάνοντας ορατό το θέατρο  πέρα από την φυλακή

Αφορμή ???  Το αφιέρωμα  στον σκηνοθέτη , θεατρικό  παιδαγωγό  του Balamos  Teatro  , Μιχάλη Τραίτση .

Η μεταλαμπάδευση της εμπειρίας του χρήσιμη εργαλειοθήκη γνώσεων .. Ο  Μιχάλης  Τραίτσης  ασχολείται  με τον σχεδιασμό  την οργάνωση  και την εκτέλεση  θεατρικών προγραμμάτων  και παραστάσεων  σε σχολεία  όλων των βαθμίδων . Πανεπιστήμια , θεραπευτικά κέντρα  ψυχολογικών σωματικών και νευρολογικών διαταραχών , σε υποβαθμισμένες  αστικές  συνοικίες  σε φυλακές  στην Ιταλία .

Από το 2006  διευθύνει  το θεατρικό πρόγραμμα Passi  Sospesi  στις ανδρικές  και γυναικείες  Φυλακές της Βενετίας .

  Το μοίρασμα των εμπειριών του σαφώς  ενίσχυσε  και εμπλούτισε  με πληροφορίες  καθ όλα χρήσιμες .

Διάχυτη ατμόσφαιρα ικανοποίησης   σε όλο το ακροατήριο . Ικανοποίηση που κορυφώθηκε όταν δόθηκε λόγος  στην θεατρική πράξη .  Στο κλείσιμο  του σύντομου αλλά υπέροχου αφιερώματος  στον ΄Ελληνα  σκηνοθέτη , και θεατρικό παιδαγωγό   Μιχάλη Τραίτση  καιροφυλακτούσε το  άνοιγμα  ξεχωριστής αυλαίας .

Αλλάζουμε χώρο αλλάζουμε αίθουσα .

Τα φώτα  χαμηλώνουν . Οι ψίθυροι  κοπάζουν .  ΄Ενας ηθοποιός  ακροβολισμένος   σε μία άδεια  πλην όμως  γεμάτη  από ενέργεια αυτοσχέδια σκηνή   . Η παράσταση αρχίζει.  Το σωματικό θέατρο  αρθρώνει  τον λόγο του .  Ο ηθοποιός βυθίζεται και καταπιάνεται  σε μια  εργώδη  προσωπική εκσκαφή συναισθημάτων .. Διασχίζει την σκηνή σέρνοντας  αναδιπλώνοντας το σώμα του . Φορτωμένος και φορτισμένος . Κολυμπά , ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩ .  Σέρνεται  σαν μία παραπαίουσα περισπωμένη κυριολεκτικά και μεταφορικά  ρυμουλκούμενος  από τις  φωνές  φαντασμάτων του παρελθόντος . Ολομόναχος  παλεύει να αποκολληθεί  από τον κύβο,  την  ζαριά της ζωής(?)

. Επιμένει επί σκηνής  να απεμπλακεί από τα δίχτυα  . από την φάκα .

Ναυαγός της στεριάς  λες  και  τον  ξεβράζει  το κύμα της θάλασσας  στην ακτή .  Και το όνομα αυτής ?  ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩ ..!!!

Και όλα αυτά από έναν ηθοποιό . Έναν ηθοποιό  πρώην έγκλειστο !

Χρήσιμο αφιέρωμα  χρήσιμο απόγευμα !  Εύγε   στούς διοργανωτές/τριες

Κρατώ στα χέρια μου ένα καλαίσθητο καρποστάλ .  Διαβάζω—αντιγράφω :

ΕΠΑΚ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Στάθης Γράψας

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ :Σάββας Τσιλιγκιρίδης

ΦΩΤΙΣΜΟΙ :  Νίκος Νίκου

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ : Ευδοκία  Χλουβεράκη

ΕΠΙ  ΣΚΗΝΗΣ :  Πέτρος Τζεδάκης 

 

       κυρ..σαμ..

  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: