Τρίτη 14 Απριλίου 2020

.... δύο καρφιά κι ένα σφυρί .. !!!






Χειροποίητη έκδοση  σε περιορισμένα αντίτυπα


  
... Στάλες  βροχής  που διαπερνούν σώμα ,ψυχή,και νου...  ΄Άηχες  μπάντες , συστεγασμένα σκιρτήματα ...!!!













   ΄Ελαχε ο κλήρος  να καρφωθώ  με τα ίδια  μου καρφιά . Εδώ στις παρειές του δρόμου , εν μέσω  σιδηρικών , εμπρός  στην κοινή  θέα  του  αποσβολωμένου  πλήθους . 
    Αναρωτιέμαι , πως εγώ ένας καλαφάτης  α- σήμαντος  άνθρωπος  στην ουρά του  κόσμου ,να είμαι  περιζήτητος  για την  τακτοποίηση  ποικίλων  εκκρεμοτήτων  χάρη  στην αποτελεσματικότητα  των προϊόντων μου  .
   Ποιός τάχα  είναι ο προορισμός , ποια  είναι η τύχη  και το μέλλον  που προσφέρει  γενικά  ο πάγκος μου .
   Το συνεχές πηγαινέλα  τού πλήθους  κινείται πάνω  στις ράγες του καθημερινού δρομολόγιου  με ιλιγγιώδη  ταχύτητα .
   Ενα καλο-κουρδισμένο  ανθρωποτρενάκι . Πατρίς- Θρησκεία-Οικογένεια ! Παθιασμένα συγκρουόμενα  αυτοκινητάκια  σε λουνα  παρκ  του δρόμου !
   Και από την άλλη ο πάγκος  εργασίας με τα πανέρια  ολόγιομα  με σφυριά, βέργες και καρφιά . Σταθμός προαιρετικός για ανυποψίαστους  διαβάτες . 
   Τελικώς πόσο κοστίζει το σίδερο?? Σε ανθρώπινες ζωές η σε χρήματα ?   Το αταίριαστο ερώτημα  για έναν καλαφάτη  που προσπαθεί να επιβιώσει  σφυροκοπώντας  δυο καρφιά κι ένα σφυρί .
      Ναι! Ναι ! Θαρρώ πως έτσι είπαν . Δύο καρφιά  και ένα σφυρί.   Η σπινθηροβόλα  ματιά, η βιασύνη , η αποφασιστικότητα , το καθένα ξεχωριστά και συνάμα  όλα μαζί σφυρηλάτησαν την σκέψη . Ποιος το περίμενε !
   Ενας ασήμαντος καλαφάτης  να σφυροκοπηθεί  ανελέητα  από τα ίδια  του τα εμπορικά τέκνα . 
   Τώρα καταλαβαίνω τι  σημαίνει ανταρσία  !... Ανταρσία σφυριών , μεταλλικός ήχος , ήχος φονικός . 
     Δύο καρφιά κι ένα σφυρί ! Τελικώς πόσο κοστίζει  το σίδερο ? Σε ανθρώπινες ζωές  η σε χρήματα ?  Τα ρέστα σας παρακαλώ . 
     ¨Υστερα απομακρύνθηκαν   βιαστικά  παίρνοντας μαζί  τον ήχο . Τον μεταλλικό φονικό ήχο , προιόν  της ανελέητης  ανταρσίας των σφυριών .
    Εγώ ο καλαφάτης , ο ασήμαντος  κι  αδύναμος  άνθρωπος  που τιθασεύει  τις διαθέσεις του σιδήρου, στέκομαι αλίμονο , ανήμπορος , να τιθασεύσω  τις συμπεριφορές  του  πλήθους .
    ¨Ωρες- ώρες  αυτός ο μεταλλικός  ήχος  δεν έχει  να ζηλέψει  τίποτα  περισσότερο η λιγότερο  από τα διασταυρωμένα πυρά στην ανυπεράσπιστη  πόλη , τα δεινά της οποίας  αναπνέω , στην πόλη που κατοικώ  και σταυροκοπιέμαι , σφυροκοπώ και σφυροκοπιέμαι .
    Εγώ  ο  α- σήμαντος άνθρωπος ! ... Ο  καλαφάτης ... !!! 
           --------------        ------                 -----------------                                 
 (   Το κείμενο  προέκυψε  με ερέθισμα  και αφορμή .. Τα διηγήματα  της Ανατολής ...  Μαργκερίτ   Γιουσενάρ , κατά την διάρκεια  περιφερειακού  θεατρικού σεμιναρίου (1995- Κυλλήνη) με θεματική  ενότητα : Από το .. Πεζογράφημα  στον θεατρικό λόγο  .. και εισηγητή - συντονιστή τον σκηνοθέτη- συγγραφέα Σωτήρη Χατζάκη .. Το 2018  συμπεριελήφθη  στην χειροποίητη έκδοση -- ελαχίστων αντίτυπων -- ποιητικής συλλογής  με τίτλο ... ημιθανή κεραμίδια ..... )      
                                              ... κυρ ... σαμ ...





Δεν υπάρχουν σχόλια: