Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

.... Το χαρτοκιβώτιο ... !!!





.....  Ουρουγουάη - Μοντεβίδεο .. . !













   Το χαρτοκιβώτιο  έδειχνε  να κερδίζει την μάχη  με τον χρόνο , αφού τα σημάδια κόπωσης  δεν απέπνεαν  ανησυχία  για κίνδυνο  διάλυσης .
   Εκτός  από τα πλαϊνά   σημεία  που ήδη είχαν εμφανιστεί . ΄Οπως αναμφίβολα  εμφανή ήταν και τα ίχνη του ισχυρού .. δεσμού  που το συνέδεε  με την άλλοτε κραταιά    χαρτο-ταινία . ΄Ενας χρόνιος δεσμός , θύμα  και αυτός  της παρατεταμένης  επίδρασης του χρόνου .Εν μέσω κονιορτού  αποκαλύπτεται  η αγωνία του γηραιού  πια χαρτοκιβώτιου  σε ότι  αφορά την τελική  κατάληξη του . Οι διαθέσεις του Γιάννη  ενδόμυχα ήταν ολοφάνερα  καθάριες  και κρυστάλλινες , δεδομένου  ότι  οι επόμενες κινήσεις του  δεν έδειξαν  κάτι διαφορετικό . Τι έκανε ??? 
    ΄Εριξε δύο - τρείς  ερευνητικές ματιές  στο άδειο δωμάτιο , πήρε ανυπόμονα  το καρεκλάκι , στάθηκε πλάι  στο χαρτοκιβώτιο ,εκσφενδόνισε   μία ριπή  με το βλέμμα του -- κάτι σαν χαριστική  βολή --  αψηφώντας  την κονιορτό , το άνοιξε  Ιδίαις χερσίν  κι  επεδόθη  σ  ένα   συνεχές ψάρεμα χαρτιών .!!!
     Το συγκεκριμένο  χαρτοκιβώτιο  για τον Γιάννη  δεν ήταν  παρά μία  απύθμενη  λίμνη ,   κι εκείνο  που διαδραματιζόταν  εκείνη την στιγμή  έμοιαζε  να ταράζει τα νερά της .
    Ωστόσο  οι μικροί  υδάτινοι  ομόκεντροι  κύκλοι  ανοιγόκλειναν πιότερο  κάθε φορά  που  ο αλιεύς  ψυχή τε    και σώματι  είχε αφεθεί  στην αύρα  του χαρτοκιβώτιου .
   Σε  μία από τις πολλές προσπάθειες  νιώθει στα δάχτυλά του  την πλησμονή ( πλησμονή : πλήθος , αφθονία ) , γεγονός  που βαθαίνει  περισσότερο  τους ορίζοντες  του ενύπνιου ( ενύπνιο: όνειρο )
    Χρειάσθηκε αρκετός  χρόνος  για  ν  αντιληφθεί  την φωνή .. Κύριε  Γιάννη  τελειώσαμε ...
     Τινάχτηκε  σαν  να ξύπνησε από το ενύπνιο , έτριψε τα μάτια του καλά , γύρισε τους κοίταξε  και μόλις προσπάθησε να μουρμουρίσει :...πηγαίνετε , το χαρτοκιβώτιο  θα το αναλάβω  μόνος μου ...
  Έπειτα από λίγο  ο Γιάννης  σηκώθηκε , πήρε το καρεκλάκι  προχώρησε προς τον διάδρομο  και το ακούμπησε  δίπλα στην έξοδο . Κάπου εκεί  είχε αφήσει  τα σύνεργα του καπνίσματος . Με αργές κινήσεις  στρίβει το τσιγάρο του , το ανάβει  και πλησιάζει το χαρτοκιβώτιο. ΄Ορθιος περιφερόταν γύρω  από αυτό . Πότε το κοιτούσε , πότε έγνεφε  προς την πορεία του καπνού . 
   Η ώχρα  του δωματίου , το φευγιό τού  καπνού , το φευγιό το δικό του , κι έπειτα το χαρτοκιβώτιο με το περιεχόμενό του , τα χαρτιά , τις σημειώσεις , δρομολόγια ζωής .
   Σημάδια  ανεξίτηλα  τυπωμένα  στον εύθρυπτο  πια Γιάννη . Κοντοστάθηκε λίγο , πηγαίνει προς τον διάδρομο , έδειχνε σαν κάτι να ψάχνει . Γυρίζει αποφασιστικά  στο χαρτοκιβώτιο , διπλώνει προσεχτικά  το επάνω μέρος του , και με καταπληκτική  επιμέλεια  το τοποθετεί στην άκρη . Στη συνέχεια με τον μικρό μαρκαδόρο  που κρατούσε   στα χέρια του , στην ράχη  του χαρτοκιβώτιου  εναποθέτει  την ένδειξη : Προσοχή  ευθραστον ..
Ακολούθως  τινάζει νωχελικά  με την παλάμη του  την σκόνη και εν  μέσω  κονιορτού χύθηκε προς την έξοδο , αφήνοντας πίσω  χαρτοκιβώτιο , πραμάτεια , και ... σκόνη ...!!! 
                                                κυρ...σαμ.. 
( Πρώτη δημοσίευση ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ   11-06-1999  )

     
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: