Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Απο τον Ασκάνιο στον Ερασίνο και από τον Ερασίνο στον << Ερασίνο >>???...!!!

 

Από τον Ασκάνιο στον Ερασίνο και από τον Ερασίνο στον << Ερασίνο >> ?? !!!....

 Αναμοχλεύοντας την μνήμη και τα λόγια των παππούδων μας : << ... Τόσο η θάλασσα όσο και ο Ερασίνος ποταμός επηρέασε πολύ την τελική επιλογή ... >> . ..  Εκτός των άλλων υπάρχει και αυτή η διάσταση ... Όπως υπάρχουν μνήμες αποτυπωμένες στην παιδική και εφηβική ηλικία ... Ανέμελοι περίπατοι , το ποδοβολητό της άνοιξης ! Ποδηλατάδα !! Νούφαρα και αγέρηδες , ακούσματα , ψίθυροι της φύσης . Πρωτομαγιά ! Λεύκες ,παραταγμένοι ευκάλυπτοι πληγωμένοι κατάσαρκα από την χάραξη των αρχικών ονομάτων . Πρώτα ερωτικά σκιρτήματα με φόντο το θρόισμα της φύσης .. Η αλλοίωση του τοπίου η αλλιώς το φτιασίδωμα η αλλιώς το << μακιγιάρισμα >> ακούγεται σαν μια επίπλαστη εικόνα που απέχει από την πραγματική ομορφιά και από αυτό που εκπέμπει πάντα ένα φυσικό περιβάλλον όπως είναι και ο ποταμός Ερασίνος , καθώς όλη η περιοχή του βάλτου ..

….Βάλτος ! Χαρακτηριστική φράση  ακόλουθος των κατοίκων της  ευρύτερης περιοχής κυρίως  των κατοίκων του προσφυγικού  συνοικισμού  και μετέπειτα κωμόπολης  Νέας Κίου .  

   Καθώς λοιπόν  το  χάρτινο καραβάκι   της μνήμης   πλέει  στα ήρεμα νερά  του Ερασίνου ,  η ξαφνική << επίθεση αγάπης >>  ο θόρυβος , η βουή ,  σκορπούν τρόμο  στο θρόισμα των φύλλων  των δένδρων  και   ξάφνιασμα  στα ανυποψίαστα  πουλιά που συχνά πυκνά βουτούν και ξανα βουτούν  στα φιλόξενα  νερά του ποταμού ..

   Σκορπούν  τρόμο στις ψυχές των ανθρώπων  που αντλούν   το οξυγόνο της φυσικής ομορφιάς ! 

  

     Σκορπούν  επίσης και την δικαιολογημένη  αγωνία  για  την διατήρηση  του φυσικού πλούτου  που εμφωλεύει    σ το  τοπίο του Τημένιου ….

    Ελπίζω  τα ήρεμα νερά  του Ερασίνου  να μην διαταραχθούν  από βιαστικές  και καταστροφικές  για το περιβάλλον  παρεμβάσεις … !  

     Έχω την αίσθηση  πως  χρειάζεται να αναζωπυρωθεί  η μάχιμη   μέριμνα  ανάδειξη  των δυνατοτήτων  που  παρέχει το φυσικό περιβάλλον   ,σε συνδυασμό πάντα  με τον ανθρώπινο παράγοντα  ,προς όφελος   του  συνόλου .. !!! 

         .....   κυρ  ... σαμ ...



  Ερασίνος ποταμός 

  Νέα Κίος Αργολίδας

  Τημένιον

Δεν υπάρχουν σχόλια: